Trendovi opremanja kancelarije u 2020. koje nismo očekivali ni u najluđem filmu naučne fantastike

Trendovi opremanja kancelarije 2020

Trendovi opremanja kancelarije u 2020. koje nismo očekivali ni u najluđem filmu naučne fantastike

Gledajući futurističke filmove zadnjih nekoliko decenija, svako bi očekivao da kancelarija u 2020. bude bela, sterilno hladna, osvetljena neonkama, a zaposleni roboti u odelima. Ali, budućnost je stigla! I nije ni nalik onome što smo očekivali gledajući filmove naučne fantastike. Opremanje kancelarije vraća se prirodi, potrebama čoveka, i njegovoj udobnosti na mestu gde provodi trećinu svakog radnog dana, a možda i više.

Kakvi su trendovi za opremanje kancelarije u 2020.

Trendovi za opremanje kancelarije menjaju se iz godine u godinu, pa nije ni čudo što će i nova 2020. doneti određene novine i inovacije u uređenju poslovnog prostora. Ukoliko želite da idete u korak sa trendovima za 2020. svakako preporučujemo i da pogledate našu ponudu kancelarijskog nameštaja i dobijete inspiraciju kako da uredite poslovni enterijer. Uređenje Vaše kancelarije može pomoći Vašim zaposlenima, pružajući im ugodan radni prostor u kom će rad biti pravo uživanje, a ne napor. Kancelarijski sto, kao i kancelarijska stolica, neka je osnova od koje možete poći, ali ne zaboravite da je uređenje enterijera mnogo više od toga. Stoga, dajte sebi oduška i ubacite dašak kreativnosti i svežine kako biste napravili pravi izbor pri opremanju kancelarije u skladu sa trendovima koje diktira 2020. godina.

Konferencijska salaKrećimo se više u 2020.

Rad u kancelariji ume da bude veoma stresan i naporan, iz razloga što višečasovno sedenje može da izazove razne posledice po ljudsko zdravlje. Sedenje se smatra jednako nezdravim po čoveka koliko i pušenje, zato je važno da Vaši zaposleni imaju radni prostor koji je dizajniran dovoljno fleksibilno da omogući kretanje i određenu fizičku aktivnost čak i tokom rada. Ali šta kada je prostor opremljen tako da ne možete da mrdnete? Onda treba razmisliti o preuređenju kancelarije i opremanju na način koji dozvoljava kretanje, interakciju, saradnju, a opet ima i kutak za tihi trenutak, kontemplaciju i koncentraciju.

Od kabina, pregrada i otvorenih kancelarija do nečeg između – zaposleni biraju!

Devojka radi na racunaru i pije kafuU prethodnim decenijama, ograđeni radni prostori su bili preferirani, jer su omogućavali neometanu koncentraciju pri radu i dovoljno privatnosti (čitaj: ne vidiš kolegu satima sem kod kafemata). Taj trend, gotovo preko noći, zamenio je trend otvorenih kancelarija, gde je nedovoljno privatnosti takođe mana. Otvorena kancelarija sa mnogo zaposlenih omogućava interakciju i saradnju sa drugim zaposlenima (čitaj: stvara zamor i žamor onima koji se koncentrišu na nešto). Kako oba pristupa imaju i prednosti i mane, ne bi bilo loše kombinovati oba pri opremanju kancelarije. Kako biste udovoljili svim potrebama Vaših zaposlenih, opremite prostor tako da zaposleni mogu da odaberu, stoga posvetite se uređenju kancelarije, više o tome možete pročitati ovde. Stvaranje radnog kutka gde mogu da se koncentrišu, kao i otvorenih delova gde mogu da diskutuju i sarađuju, opremljenih kuhinja gde mogu da se socijalizuju, doprineće tome da Vaša kancelarija isprati sve trendove 2020. godine.

Budite fleksibilni i kreativni, i omogućite Vašim zaposlenima da sami odluče gde će raditi u okviru Vašeg radnog prostora. Ukoliko Vaše kancelarije omogućuju i privatnost u određenim delovima gde postoje pregradni paneli, i saradnju gde može više saradnika da radi zajedno na projektima, daćete im dovoljno slobode da sami odluče gde će raditi na najbolji način.

Nameštaj po meri

Fleksibilnost radnog nameštaja je takođe nešto čemu biste trebalo da posvetite pažnju u 2020. Ali odabir kancelarijskog nameštaja je inače kompleksna stvar i tome se treba posvetiti. Radna stolica koja je podesiva po visini, nije nužno ergonomska stolica, i imajte to na umu pri odabiru kancelarijskog nameštaja. Odaberite fleksibilan kancelarijski nameštaj, pogotovo radne stolice i radne stolove, koji su podesivi po visini, ali u isto vreme i nameštaj koji je ergonomski udoban. Funkcionalan nameštaj koji se lako premešta, lako personalizuje (po visini, ili stolove koji se spajaju u jedan sto po potrebi), podstaći će kreativnost mnogo više nego kancelarije zatvorenog tipa, opremljene teškim, krutim, nepomerljivim nameštajem.

Ko se boji boja još?

Kada smo prevalili 2000. godinu, zamišljali smo futurističke kancelarije koje su crno-bele, sterilne, čiste, opremljene tehnologijama iz futurističkih filmova. U 2020. realnost ne može biti dalje od ovoga. Ne samo da ćete ugušiti svaku kreativnost ukoliko probate da forsirate ovakav enterijer, već ćete i dobiti sumorne zaposlene, koji će žuriti da napuste kancelariju. Iako ne bi trebalo da ofarbate sve u crveno kako biste pojačali nalet energije i živosti u kancelariji, malo boje nije na odmet.

brain jocks novi sad

Budite kreativni u opremanju enterijera, dodajte zanimljive elemente, nameštaj i uređenje u kom zaposleni mogu da cirkulišu, predmete i uređenje koje poziva na interakciju, kao na primer fotelja pored police sa poslovnom literaturom, prostor u kojem mogu i da rade nesmetano i da se osećaju prijatno, umetnička slika ili fotografija na kojoj mogu da odmore oči, prekrasan ugao sa biljkama gde mogu da zure u prirodu, ili iskoristite taj prozor koji pruža lep pogled na obližnji park, da baš pored njega stavite barsku stolicu. Tepih zamljivih šara ili slika prepuna boja, preporodiće radni prostor. Budite slobodni, budite kreativni, iskoristite prednosti Vašeg radnog prostora, samo Vi znate šta je to najlepše na šta možete staviti akcenat u Vašem radnom prostoru.

Organsko je ono što je moderno

Sve veći trend u opremanju kancelarije je uvođenje „zelenih“ kancelarija, koje pored toga što su opremljene najnovijom kancelarijskom i tehnološkom opremom imaju površine prekrivene biljkama i cvećem. U tehnološkom svetu, gde smo sve više okruženi tehnologijom, ljudima neretko nedostaje kontakt sa prirodom. Stoga Vaša kancelarija će pratititi najnovije trendove ukoliko se odlučite da u kancelarijama unesete dašak prirode, biljaka, dnevnog svetla, pa možda čak i vode u vidu fontane, vodopad zida ili veštačkog potoka. Ovakva, organska kancelarija, može smanjiti stres kod zaposlenih, pružiti osećaj prijatnosti i dati im šansu da odmore oči od ekrana. U 2020. važno je ne samo da kancelarija bude moderna i sterilno hladna, već nešto sasvim suprotno, a to je dobrobit vaših zaposlenih, koji su naposletku ljudi, a ne roboti.

Prostorija za sastankePosla i igara

Jedan od trendova poslednjih godina u uređenju kancelarijskog prostora je bio uvođenje igara, poput stonog fudbala, stonog tenisa ili slično, kako bi se zaposleni opustili dok su na poslu, pauzi za ručak, ili posle posla. Ovakav enterijer, trebalo je da ohrabri zaposlene da se na radnom mestu igraju, opuste, ili čak i da provode vreme u kancelariji nakon radnog vremena, u interakciji sa ostalim zaposlenima. Kao i da pokaže novozaposlenima, koliko je kul doći tu da radiš. U današnjem svetu gde ljudi nemaju vremena da poklanjaju svoje slobodno vreme, većina zaposlenih žuri da obavi svoje poslovne obaveze za taj dan i napusti kancelarijski prostor.

Nepotrebno je ulaganje u centre za igru, jer naposletku Vaši zaposleni su u kancelariji da rade, ne da se igraju. Stoga je bolje uložiti napore da Vaša kancelarija bude prijatan prostor za rad, a ne kvaziprostor za igru. Mešanje rada sa zadovoljstvom i odmorom, na posletku ostavlja ne baš prijatan utisak na zaposlene. Tako da umesto sobe za igru, možda bolje razmislite o kutku za meditaciju, ugodnom prostoru za ručak ili ispijanje kafe na terasi ili uz prozor – verovatno će imati mnogo bolji efekat na vaše zaposlene.