Kako održavati i čistiti kancelarijsku stolicu

Plava kancelarijska stolica

Kako održavati i čistiti kancelarijsku stolicu

Nameštaj u kancelariji nesumnjivo se prlja što se duže koristi. Zato je održavanje kancelarijskih stolica jako važno, kao i kancelarijskih stolova, a najbolje imati nameštaj po meri! Zapravo pametno opremanje kancelarije će Vam umnogome olakšati ovaj posao, pa i pri biranju kanclerijskog nameštaja razmišljajte unapred kakve kancelarijske stolice se manje prljaju, pa stoga izgledaju i urednije. U tome kako očistiti kancelarijsku stolicu pomoći će Vam ovaj članak u kom možete da naučite kako se održavaju različiti materijali i kako da Vaša kancelarija izgleda čisto i uredno.

Održavanje kancelarijskih stolica

Samo po sebi održavanje nije komplikovano, ali naravno zavisi od vrste materijala, ali i brzine kojom se prljaju, pa kako očististi fleke postaje malo komplikovanjije od uzimanja sunđera i nesumičnog trljanja fleke. Kao i sa ostalim svuda, svetliji materijali se brze prljaju, kao i materijali koji lakše upijaju tečnosti, nego na primer oni koji se mogu prebrisati krpom poput kože ili ekokože. Kada se uporedi sa održavanjem drugih vrsta nameštaja, kancelarijske stolice su ipak zahtevnije! A ukoliko želite da saznate više o odabiru stolova, o tome možete čitati ovde.

Održavanje radnih stolica – najvažnije cake!

Prljanje, a samim tim i čišćenje, izbeći ćete ako se potrudite da ne prljate radni prostor. Iako ovo zvuči smešno, a i uopšte nije revolucionarna ideja, najbolji način da sprečite učestalo čišćenje u kancelariji je da je što je više moguće održavate čistim. Ali na koji način se to može postići, pogotovo kada imate puno zaposlenih koji mogu proliti kafu, hranu, ili umazati stolice na druge kreativne načine. Važno je zato da obezbedite svojim zaposlenima prostor gde mogu da jedu i piju, tako da ne mora svako nužno da jede i pije u random okruženju, osim ukoliko to baš ne želi. Druga stvar, investirajte u stabilne, jake i duboke čaše i šolje, koje se neće lako prevrnuti, slomiti ili preliti ukoliko ih zaposleni koriste, ali više o uređenju kancelarije pročitajte ovde.

Komplet zutih stolica sa belim stocicem

Šta kada uflekate Vašu kancelarijsku stolicu?

Ako ste napravili fleku, istog trenutka Vaš instinkt je da obrišete haos koji ste napravili i momentalno popravite novonastalu štetu, što nije uvek najbolja ideja. Nekada nestručnim uklanjanjem fleka možete ne samo popraviti štetu, već napraviti stvari i gorim nego što jesu, oštetiti materijal i na kraju napraviti nepopraljivu štetu. Pa kako onda da pomognete da stvar ne postane gora nego što jeste? Jednostavno samo uzmite krpu ili papirnu maramicu, i bez dodatnog utrljavanja pokupite višak tečnosti tako da se dodatno ne upija u tkaninu. Posle toga možete početi sa ukljanjanjem što će naravno zavisiti od vrste fleke. Svakako ako ne znate ili niste sigurni u održavanje materijala i kako da uklonite fleku, bolje ni ne pokušavajte pre nego što saznate kako se dotična mrlja uklanja, kako ne biste napravili stvari gorim nego što jesu.

Kako očistiti kancelarijsku stolicu

Braon kozna kancelarijska stolica

Šteta ne mora nužno da bude nepopravljiva, često se nameštaj u random prostoru prlja tokom i prilikom upotrebe. Stoga je održavanje veoma važno. Ovo možete uraditi tako što ćete unajmiti agencije koje se bave dubinskim čišćenjem, a oni spretniji mogu koristiti sredstvo za čišćenje, a potom paročistačem ili usisivačem na vodu ukloniti prljavštinu i penu. Opet, ovo zavisi od vrste nameštaja koji imate u kancelariji, pa nije isto da li se radi o kožnom ili različitim tkaninama i kojim vrstama tkanina. Ukoliko niste sigurni kako se čisti kancelarijska stolica, svakako bolje je da stvari ostavite profesionalcima, kako ne biste upropastili nešto. Ukoliko ipak imate želju da probate sami, savetujemo da prvo probate na samo jednom diskretnom mestu na stolici i sami vidite da li Vaše održavanje daje određene rezultate i kakve. Ukoliko mislite da je eksperiment uspešno prošao, možete onda očistiti i ostale. Sa druge strane, ukoliko napravite bilokakvu štetu, ni ona neće biti toliko velika jer se radi o oku nevidljivom pokušaju na jednom mestu, a ne o sveukupnom kancelarijskom nameštaju. Tako da šteta ipak neće biti prevelika i nenadoknadiva.

Održavanje nameštaja u kancelariji

A sada da pređemo na konkretne savete kako pristupiti održavanju. Pre svega, verovatno ste uložili dosta u Vaš kancelarijski materijal, jer kako zaposleni dosta sede, neophodne su kvalitetne i ergonomske kancelarijske stolice kako bi se sprečili bolovi u leđima kod zaposlenih. Stoga je važno da se posvetite u njihovom pravilnom čišćenju kako biste ih održali u optimalnom stanju.

Usisavanje kancelarijskih stolica i uklanjanje prašine

Svakih nekoliko nedelja, bilo bi dobro prebrisati i usisati ih usisivačem. Ali za to koristite nastavak koji ih neće oštetiti. Takođe koristite usisivač podešen na slabiju usisnu snagu, dovoljnu za usisavanje, a preslabu da ih pritom oštetite. Bez obzira na vrstu tkanine, redovnim usisavanjem produžićete životni vek. Bez toga, uporna prljavština i prašina bi ih definitivno oštetile i skratila im rok upotrebe.

Naučite više o materijalu Vaših kancelarijskih stolica

Detaljnije ispitajte etikete i vidite da li negde postoji naznaka o održavanju. Verovatno da postoji, pa pokušajte da nađete ovu etiketu, koja će Vam pomoći kako da održavate tkaninu. Na etiketi ćete pronaći uputstva o održavanju, kao i najsigurniji i najefikasniji način za održavanje je upravo redovno čišćenje. Ako naiđete na neko od sledećih slova, korisno je znati šta onda znače:

W: Najučestalije slovo na tkaninama i kancelarijskom materijalu, je upravo W, a ono znači da treba brisati isključivo vodom i proizvodima za čišćenje na bazi vode.

S: Ukoliko stoji oznaka S, nemojte ih ni slučajno koristiti vodu. Jer oznaka S stoji za one materijale koje treba čistiti rastvorima koji su bez vode. To su uglavnom organski materijali, poput pamuka, vune i slično, koji zapravo mogu stradati u dodiru sa vodom.

W/S: Kao što već možete pogoditi, oznaka W/S označava onaj materijal koji se može tretirati ili vodom ili rastvorom koji nije na bazi vode.

X: Ukoliko na etiketi piše slovo X, to znači da možete koristiti samo usisivač ili četke. Kada vidite slovo X nemojte ni slučajno pokušavati vodom ili rastvorima, jer samo možete oštetiti materijal.

Ukoliko nema etikete sa uputstvom proizvođača o tome kako se može održava, onda pronađite uputstvo i instrukcije koje su došle uz proizvod da vidite kako se pravilno održava. Trebalo bi da u uputstvu dobijete ovakve informacije koje su od koristi za praktičnu upotrebu. Ukoliko se jedinstvenoj porudžbiti od proizvođača, u tom slučaju možete kontaktirati proizvođača za više informacija.

Čišćenje fleka uz pomoć sapuna i tople vode

Osim ako nije drugačije napisano na etiketi ili preporučeno od strane proizvođača, mrlju na kancelarijskoj stolici možete ukloniti uz pomoć sapuna i tople vode. Ako primetite fleku na Vašoj, natapkajte predeo fleke vlažnom krpom, i koristeći malu količinu tečnog sapuna, prebrišite predeo dok ne postane čist. Za ovo nije potreban poseban sapun, dovoljno je da koristite običan tečni sapun ili deterdžent za sudove. Važno je da ne razmrljavate fleku, već tapkanjem očistite. Ukoliko razmrljavate, to će dovesti do širenja, dok će tapkanje samo izvući nečistoću i ukloniti je, sprečavajući da se nečistoća dalje širi u tkaninu i upija je.

Probajte na delu tkanine

Zuta radna stolica u kancelarijiUkoliko niste sigurni kakav će rezultat čišćenje dati, probajte na samo jednom malom delu, kako ne biste napravili još uporniju mrlju. U ponudi možete naći razne proizvode, od kojih su pojedini veoma agresivni, pa mogu uzrokovati bledenje materijala. Ukoliko imate ikakvih sumnji, odaberite deo koji nije toliko upadljiv i očigledan, gde možete isprobati za početak kako se ponaša sredstvo. Ovo možete čak probati i na delu koji se nalazi ispod sedalnog dela koji je sakriven od pogleda. Tako da, ukoliko i ostane permanentna šteta, barem neće biti vidljiva. Bez obzira da li planirate da koristite sredstvo za uklanjanje, ili samo sirće, obavezno prvo pokušajte na diskretnom delu. Ukoliko tkanina nije oštećena ovakvim tretiranjem, onda možete na taj način tretirati i druge delove.

Održavanje kožnih stolica

Održavanje kožnih stolica ili fotelja (a možda je u pitanju i barska stolica – na našem sajtu možete pronaći nameštaj u skladu sa trendovima opremanja kancelarija) nije komplikovano. Što se tiče održavanja trebalo bi sprovoditi svakih nekoliko meseci da predupredite njihovo sušenje tako što ćete ih održavati uz pomoć regeneratora za kožu. Ukoliko je reč o prirodnoj koži, ne zaboravite da je ona porozna i da može da upija i zadržava vlagu. Razlog zbog kojeg se koža ljušti ili čak puca, je upravo činjenica da je koža porozna, dakle ima pore. Ove pore upijaju vlagu, ali vlaga isto tako i isparava upravo iz ovih pora. Održavanje kože je prilično jednostavno uz preparat koji regeneriše kožu, specijano dizajniranim da je hidriraju. Ovakvi proizvodi sadrže vodu, kao i druge sastojke, koji sprečavaju pucanje kože i njeno ljuštenje, upravo tako što je hidriraju.

Vlažnost vazduha u prostoriji

Između ostalog veoma je važna i vlažnost vazduha u prostoriji, jer prevelika vlažnost će oštetiti kožni nameštaj u Vašoj kancelariji. Stoga održavajte vlažnost vazduha između 40% i 50%. Ukoliko je vlažnost veća, ovo će ih zasititi važnošću, ukoliko je vlažnost manja, onda će se koža sušiti. Tako da je optimalna vlažnost vazduha u prostoriji veoma važna, kada su u pitanju kožne stolice.

Prečesto održavanje regeneratorom

Takođe nije preporučljivo da prečesto premazujete sredstvima za regeneraciju kože, jer ovo takođe može dovesti do prezasićenosti. Ovo će ih učiniti suviše vlažnim, pa nemojte koristiti takva sredstva više od jednom u par meseci.