Dečija radna stolica – Na šta obratiti pažnju pri odabiru radne stolice za decu

smanjenje koncetracije usled sedenja na losoj kancelarijskoj stolici

Dečija radna stolica – Na šta obratiti pažnju pri odabiru radne stolice za decu

U današnje vreme deca su dosta opterećena školskim predmetima i domaćim zadacima. Stoga, dati im sopstveni „kancelarijski“ prostor je važno za stvaranje optimalnog radnog okruženja, a pronalaženje prave dečije stolice je ključ ne samo za njihov fokus, već i za njihovo opšte zdravlje.

Ako višesatno sedenje kod odraslih negativno utiče na kukove i zglobove, zamislite samo kako se to može odraziti na držanje i cirkulaciju deteta ili tinejdžera koji su u razvoju. Studije su pokazale da deca koja sede duže vreme – čak i ona koja redovno vežbaju – imaju veću verovatnoću da iskuse značajne promene u krvotoku i arterijama, što može izazvati različite vrste zdravstvenih problema u budućnosti, najčešće srčane bolesti.

Treba napomenuti da stolica koja pospešuje pravilno držanje ne zamenjuje potrebu za kretanjem ali svakako pozitivno utiče na fokus i zdravlje zglobova.

Dečija radna stolica treba da bude ergonomska

Prave ergonomske stolice prianjaju uz leđa, pružajući podršku sve do vrata. Potražite dečije stolice koje imaju podesive baze, naslone za ruke i naslone za glavu kako biste osigurali da vaše dete dobija odgovarajuću podršku dok raste. Ove stolice su malo skuplje, ali s obzirom na količinu sati koje će vaše dete provesti u njoj, to može imati ozbiljan uticaj na njegovo držanje i zdravlje.

Da li se vaše dete vrpolji?

Deca koja imaju poremećaj pažnje, posebne potrebe, ili koja su vrckava i teško se fokusiraju, trebalo bi da razmisle o stolici koja je u obliku lopte ili stolici sa nagibom. Mikro-pokreti povećavaju protok krvi u mozgu i pomažu deci da troše energiju, omogućavajući da njihov fokus ostane na školskim zadacima.

Prilagodljivost

Naši stručnjaci preporučuju kupovinu stolica koje su podesive (odnosno imaju ergonomske karakteristike) jer se mogu prilagoditi potrebama deteta i, prema rečima mnogih kiropraktičara „pomažu u održavanju uspravnog položaja tela“. Ovo uključuje elemente kao što su podesivi nasloni za ruke, visina i dubina sedišta, kao i okretni mehanizam.

Nasloni za ruke pružaju deci više mesta za odmor gornjih ekstremiteta i pomažu im da postignu udoban položaja tela dok rade. Podesivo sedište koje se može pomerati gore-dole po visini (kao i po dubini) pomoći će deci da pravilno sede i osiguraće da mogu da dođu do svog stola bez naprezanja.

Na kraju, treba da uzmete u obzir da li se okretni mehanizam stolice može podesiti. Ako vaše dete ima tendenciju da se okreće, mogućnost zaključavanja mehanizma može pomoći da konstantno vrpoljenje deteta ne pređe u naviku i odvrati mu pažnju od radnih obaveza.

Radne stolice za decu sa osloncem za noge ili bez

Oslonac za noge je važan – posebno za mlađu decu koja možda nisu dovoljno visoka da im stopala dođu do poda kada sede – jer sprečavaju da stopala vise ceo dan, što može izazvati nepotreban zamor. Naravno, ako je vaše dete starije ili dovoljno visoko da mu stopala mogu doći do poda oslonac za noge vam neće biti potreban.

Stolica treba u potpunosti da odgovara detetu

Kada tražite stolicu koja odgovara veličini i uzrastu vašeg deteta, glavni cilj je da kupite dečije stolice za radni sto koje će ih držite u pravilnom položaju kako bi izbegli zamor i bolove. Stolica bi trebalo da bude u mogućnosti da se podesi na visinu na kojoj se stopala deteta mogu postaviti ravno na pod, a kolena i kukovi savijeni pod uglom od približno 90 stepeni. Dalje, površina sedišta treba da se spušta nadole ili napred tako da ne opterećuje mišiće na zadnjoj strani kolena.

Materijal

Što se tiče ergonomije, materijal takođe dolazi u obzir. Stolica treba da bude napravljena od materijala koji pruža čvrstu potporu, ali je dovoljno mekan da pruža udobnost vašoj deci. Jednostavan način da se utvrdi da li je površina previše čvrsta je ako je neprijatno sedeti u pravilnom položaju duže od nekoliko minuta. Slično tome, ako je materijal stolice previše mekan, vaša deca će teško naći dobar položaj za sedenje.

Takođe ćete želeti da razmotrite kako vaša deca reaguju na određeni materijal. Mrežasti materijali će sprečiti da se vaša deca znoje dok sede u stolici, dok će mekane mebl tkanine pružiti osećaj udobnosti. Možda će vam biti važno da pronađete stolice koje poseduju sertifikate da su napravljene od bezbednih materijala.

Trajnost

Kada se razmatra izdržljivost, treba uzeti u obzir jačinu osnove i ograničenje težine, ali i sposobnost čišćenja. Na primer, ako tražite dodatak za radni sto za malo dete, predlažemo vam da uzmete plastičnu stolicu koja se lako briše.

Kako se pravilno podešava radni sto i stolica?

Podešavanje visine je ključno za udoban rad za stolom. Nakon kupovine, stolicu treba prvo pravilno podesiti.

Detetova stopala treba da se potpuno oslanjaju na pod kada sedi, natkolenice i potkolenice formiraju pravi ugao, a ivica stolice ne sme da se urezuje u udubljenja kolena. U idealnom slučaju, položaj sedenja treba da bude takav da visina sedišta odgovara visini kolena deteta. Umesto toga, leđa moraju biti oslonjena na naslon. Ako je stolica pravilno podešena, onda se podešava visina dečjeg stola.

Kada dete sedi uspravno, ploča stola se nalazi odmah ispod lakta nakon optimalnog podešavanja visine. Detetove ruke treba da budu opuštene na površini stola. Gornja i donja ruka formiraju pravi ugao.

Roditelji treba da obezbede detetu ugodan položaj tako da ono ne povlači ramena dok radi. Ako je to slučaj, stolica je preniska, a visina stola previsoka. Kada dete radi za računarom, vodite računa da postoji polica za tastaturu i da dete gleda direktno u monitor.