koncentracija i loša kancelarijska stolica
Dečija radna stolica – Na šta obratiti pažnju pri odabiru radne stolice za decu
coworking prostor za rad
Na šta obratiti pažnju pri odabiru coworking prostora za rad?

Frilenseri – Kako postati frilenser i neophodna oprema za rad

Širom sveta, male i velike kompanije su značajno povećale svoje kapacitete i često unajmljuju frilensere. Ako ste odlučili da postanete freelancer(engl.), statistika pokazuje da ste na dobrom putu. Bilo da vam je cilj da zaradite nešto novca sa strane ili da postanete frilenser sa punim radnim vremenom, moraćete da se naoružate znanjem, strpljenjem, odlučnošću da učite i da se usavršavate. Stoga smo vam pripremili nekoliko saveta kako postati frilenser u Srbiji.

Šta je frilenser?

Frilenser je samozaposlena osoba koja nudi usluge jednoj ili više kompanija, a da nije zaposlen u pomenutoj kompaniji. Frilenseri mogu da preuzmu onoliko posla koliko god žele ili koliko su sposobni da obavljaju u datom momentu. Na kraju krajeva, oni su sami odgovorni za svoju karijeru.

Najnoviji proizvodi za vašu kancelariju :

Frilenseri najčešće rade u kreativnim industrijama kao što su grafički dizajn, pisanje tekstova i fotografija. Međutim, industrije koje nude usluge pružaju gomilu mogućnosti frilenserima. Poslovi kao što su konsalting, prevođenje, marketing i upravljanje društvenim mrežama se često poveravaju ovim radnicima.

Razmislite da li je ovo prava profesija za vas

Frilensing ima svojih prednosti i nedostataka, ali, generalno, morate imati specifičan način razmišljanja da biste se bavili ovim poslom. Biti sam svoj šef je odlična stvar ako ste disciplinovani i pouzdani. Frilensing vam omogućava da uspostavite svoj raspored, tako da možete uzeti slobodan dan kad god želite, ali nećete biti plaćeni za to vreme jer ne postoji stvar kao što je plaćeno odsustvo.

Ako želite da budete frilenser, trebalo bi da održavate svakodnevnu radnu rutinu, da budete spremni da radite na nekoliko projekata odjednom i da stalno tražite nove projekte kako biste održali stabilan priliv novca.

Ako i dalje radite puno radno vreme, nemojte odmah napustiti posao. Umesto toga, kombinujte frilensing i posao sa punim radnim vremenom dok ne prikupite dovoljno klijenata koji će vas izdržavati. Rad na udobnom mestu sa stalnim radom odnosom i sigurnim prihodima je mnogo bolje okruženje za razvoj vaše frilensing karijere.

Pronađite platformu

Frilenseri u Srbiji koriste platforme kako bi pronašli posao. Iako preporuke i društvene mreže kao što su LinkedIn i Facebook mogu ponuditi odličan izvor poslova, veb stranice za frilensere su popularne jer vam omogućavaju da se bez napora povežete sa klijentima i tamo ćete pronaći dosta poslova .

Takođe, većina ovih platformi imaju uslove korišćenja i nude zaštitu kako frilenserima tako i onima koji zapošljavaju. Na frilensing platformama, svaki projekat koji preuzmete je mini ugovor, i vi i klijent ste obavezni da se pridržavate njegovih uslova.

Odabir platforme sa modelom poslovanja koji odgovara vašim potrebama i očekivanim primanjima je neverovatno važno za uspeh.

Napravite svoj profil

Ne morate da pripremate klasičnu biografiju, jer većina veb-sajtova za frilensere imaju unapred dizajniran šablon koji treba da popunite svojim podacima, ali ne biste trebali da tretirate svoj profil kao vrstu svojevrsne vežbe jer će vas blokirati. Pristupite ovom zadatku krajnje ozbiljno i napravite profil koji će vas predstaviti u najboljem svetlu.

Vaš profil bi trebao da informiše potencijalne klijente o vašem obrazovanju, veštinama, stručnosti i iskustvu. Ne morate da pišete romane – neka bude kratko i jasno. Navedite svoje veštine, iskustva, posebna dostignuća i objasnite zašto ste najbolja osoba za posao.

Nađite posao

Ako aktivno tražite projekte i klijente, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da ih pronađete.

Prvo, prijavite se samo za poslove za koje ste sigurni da ih možete obavljati. Nema smisla aplicirati za projekat koji ne možete završiti na vreme. Kao frilenser, svoju reputaciju gradite od nule, a posebno na početku je od velike važnosti da obezbedite pozitivne ocene i recenzije. To će vam pomoći u daljem angažmanu.

Kada se prijavljujete za posao, pobrinite se da napravite relevantno propratno pismo koje objašnjava zašto ste najbolji izbor za određeni posao ili projekat. Istaknite veštine i iskustvo koji su bitni za posao za koji se prijavljujete.

Vremenom, platforme za frilensere nagrađuju najbolje ocenjene frilensere značkama, nižim naknadama i pristupom posebno prilagođenim ponudama za posao, tako da je u vašem interesu da klijenti budu zadovoljni.

Neki frilenseri izbegavaju onlajn nadmetanja jer dolaze sa naknadama (obično između 5% i 20% vaše zarade), koje se mogu povećati do kraja meseca. U tom slučaju pokušajte da koristite različite grupe na Fejsbuku i LinkedInu da pronađete posao. Međutim, imajte na umu da na ovim poslovima nema ugovora i nema garancija da vas neko neće prevariti.

Kućna kancelarija

Mnogi vlasnici– npr. samostalni trgovci i frilenseri – upravljaju svojim poslovanjem iz kancelarije koja se nalazi u njihovom domu. Sa druge strane, kompanije koja zapošljavaju osoblje moraju imati poslovni prostor, koji naravno nije u kući. Neki privredni subjekti i frilenseri se takođe odlučuju da ne rade od kuće iz različitih razloga.

Postoje mnogobrojne prednosti kućne kancelarije; na primer. blizu ste svom poslu, vaše radno vreme je fleksibilnije od vremena osobe koja radi u kancelariji; možete da dekorišete svoju kancelariju i postavite opremu onako kako želite, što nije uvek slučaj ako delite svoj kancelarijski prostor. Tekući troškovi kućnih kancelarija su obično jeftiniji od kancelarija koje se nalaze vani.

Oprema

Pripremili smo vam listu opreme i nameštaja koji bi vaša kućna kancelarija trebalo da ima:

  • Sto odgovarajuće veličine
  • Računarska oprema i softver, uključujući podešavanje za dva ekrana, umreženi računar i laptop, eksterne disk jedinice i dodatni računar za svaki slučaj
  • Telefon, LAN internet i Wi-Fi
  • Sitan kancelarijski materijal kao što su heftalice, registratori, koverte, rokovnici, olovke, itd.
  • Štampač i skener, fotokopir mašina
  • Kamera koja se koristi za snimanje fotografija koje ćete postavljati na veb-sajtove i blogove
  • Slušalice za telefon
  • Softver za audio transkripciju i konverziju zvuka
  • Udobna kancelarijska stolica koja podržava dobro držanje tela
  • Osvetljenje: stolna lampa, odgovarajuće gornje osvetljenje i prirodno svetlo

Online kancelarija

Mnogi frilenseri i ljudi koji prodaju robu preko interneta rade iz kućnih ili mobilnih kancelarija. Sa klijentima prvo stupaju u kontakt putem veb-sajta, stranica na društvenim mrežama, e-mail-a i telefona. U zavisnosti od poslovanja, njihov osnovni način prodavanja robe i pružanja usluga se obavlja online.

Softver koji vam je potreban za vođenje vašeg poslovanja će, očigledno, uključivati programe za internet i e-poštu, program za knjigovodstvo, kao i druge softvere specifične za vaše poslovanje.

Frilenseri – Kako postati frilenser i neophodna oprema za rad
Ovaj web sajt koristi kolačiće (coockies) za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem sajta, vi se slažete sa našim Uslovima korišćenja.
Pročitaj više