Zanimsljivosti o kancelarijskim stolicama
Zanimljive činjenice o kancelarijskim stolicama koje sigurno niste znali
mladi covek sedi ispred svog racunara i radi
Saveti za pravilno sedenje ispred računara

7 najvećih posledica sedenja na lošoj kancelarijskoj stolici

Da li ste znali da tokom života provedemo 7709 dana sedeći, što je otprilike 21 godina. Međutim, ukoliko nemate odgovarajuću stolicu, ovakav način života može negativno uticati na naše zdravlje i stvoriti nepovoljne uslove za rad.

Još od ekspanzije interneta, ljudi su počeli previše vremena da provode u stolicama, a pored kompjuterskog stola. Prema mnogim istraživanjima, dugotrajno sedenje praktično može biti smrtonosno, ako se koristi pogrešna stolica.

Iako ova tvrdnja nije još 100% dokazana, mnogo svetskih zdravstvenih stručnaka smatraju da višesatno sedenje neće naškoditi vašem zdravlju, ali neodgovarajuća stolica hoce.

Popularni proizvodi u prodaji :

Stoga, hajde da pogledamo kako pogrešan izbor stolice može negativno uticati na fizicko, mentalno i emocionalno stanje celokupnog organizma.

Kako situacija može da se pogorša?

Većina prosečnih kancelarijskih stolica ne spada u visok cenovni rang jer ih poslodavci uglavnom kupuju naveliko po sniženim cenama. Sa druge strane, neke kompanije žele da obezbede komfor i udobnost svojim zaposlenima tako što im obezbeđuju ergonomske stolice, ali nekada ni one nisu dobro rešenje za vaše držanje.

Prosečna kancelarijska stolica je napravljena od jeftinih materiajal. U tom slučaju njihova cena i jeste niska, što jedan od razloga zašto ih vlasnici kompanija i kupuju. Imajte u vidu da niko ne želi da potroši više novca nego što mora.

Iako je životni vek ovih stolica znatno manji, u poređenu sa kvalitetnim stolicama, firme ne odustaju od njihove kupovine.

Bol u leđima

Bol u ledjima zbog lose kancelarijske stoliceLoš izbor kancelarijske stolice može prouzrokovati mnogobrojne muskuloskeletalne povrede, posebno za ljude koji prosečno sede 10 sati. Sa druge strane, višesatno sedenje intenzivira pritisak na kičmene pršljenove, koji direktno utiču na nervne završetne u kičmi.

S toga, višesatno sedenje u kombinaciji sa lošim držanjem prouzrokuje povređu i naglo propadanje kičmenih pršljenova, zbog čega nastaje bol u kičmi. Prvi simptomi su ukočenost i peckanje duž nogu.

Povreda pršljena takođe može rezultirati išijasom, još jednim zdravstenim problemom, koji izaziva nesnosne bolove u donjem delu leđa. Međutim, Stolovi&Stolice nude široki izbor kancelariskog nameštaja prilagođeni različitim zdravstvenim potrebama i izazovima. Wau ergonomska stolica je samo jedan od primera kako svojim zaposlenima možete optimalne uslove za rad i udobnost pri izvršavanju radnih zadataka.

Loša stolica utiče na cirkulaciju

Neprilagođena i neudobna kancelarijska stolica dodatno pogoršava cirkulaciju. Na primer, ako ovaj komad nameštaja nije pravilno prilagođen, može da izazove uklještenje nerava u leđima, nogama, ramenima i vratu.

Sa druge strane, ako naslon za ruke nije podešen pravilno, da vam obezbedi udobnost pri sedenju, on može da prouzrokuje bol u ramenima, vratu i leđima. Ista stvar se odnosi i na naslon za leđa. Ali, Stolovi & Stolice vam preporučuju Zoe model radne stolice koja će obezbediti optimalne uslove za rad i maksimalnu udobnost.

Posledice loseg sedenja utiču na gojaznost

Pogrešan izbor radne stolice vam ne dozvoljava previše pokreta i čini vas da sedite mirno. S obzirom da nekvalitetna i jeftina kancelarijska stolica nije dovoljno fleksibilna, zaposleni su ograničeni na određne pokrete.

Manjak pokreta može da prouzrokuje mnogobrojne zdravstvene probleme, prvenstveno jer naše telo nije naviknuto da miruje tako dugo. Stoga, jedan statičan položaj usporava metabolizam i smanjuje sagorevanje kalorija, što dalje prouzrokuje gojaznost.

Ako je višesatno sedenje vaša dnevna rutina, povedite računa jer možete oboleti od artritisa, dijabetesa i srčanih smetnji. Rizik se povećava kad svoju pauzu za ručak provedete sedeći u trpezarijskoj stolici i ponovo se vratite izvršavanju radnih zadataka bez da prošetate.

Negativni efekat sedenja – smanjena koncentracija

Nerpilagođene radne stolice utiču na vaš posao i znatno smanjuju produktivnost. Ako se osećate nelagodno tokom radnog vremena, vi u suštini niste sposobni da u punom kapacitetu obavljate radne zadatke.

smanjenje koncetracije usled sedenja na losoj kancelarijskoj stoliciNepravilan položaj prilikom sedenja izaziva ukočenost u nogama, bol u lumbalnom predelu, ramenima i vratu, što dalje negativno utiče na perfomans na poslu. Što je gori osećaj nelagodnosti, vi sve više vremena provodite da nađete udoban položaj prilikom sedenja, što vas odvlači od primarnih stvari na poslu.

Stoga, jeftina kancelarijska stolica vam neće obezbediti potreban komfor i eventualno može pogoršati vaše zdravlje.

Oštećenje organa

Neki od zdravstvenih problema koje naučnici spominju kada govorimo o prekomernom sedenju, odnosno nedovoljnom kretanju, jesu bolesti srca. Međutim, šta se zapravo događa.

Usled nekretanja, mišići ne sagorevaju dovoljno kalorija i masti, pri čemu krv otežano protiče, omogućavajući masnim kiselinama da zapuše krvotok, a samim tim i srce. Treba napomenuti da je višesatno sedenje direktno povezano sa povišenim krvnim pritiskom i holesterolom, što i je dokazano u mnogim kliničkim studijama.

Pored pomenutih zdravstenih smetnji, moguća su i manja očekivana oboljenja kao što su smanjena funkcija pankreasa, odnosno prekomerno lučenje insulina, što dovodi do pojave dijabetesa, kao i pojavu raka određenih delova tela.

Možda se pitate kakve veze ima rak sa višesatnim sedenjem? Jedna od teorija se zasniva na istraživanima koje ukazuju da nedovoljno kretanje utiče na smanjenu funkciju proizvodnje antioksidanata, koji imaju ključnu ulogu i sprečavanju pojave slobodnih radikala, koji dovode to raznih vrsta kancera.

Loše sedenje prourokuje smanjen kapacitet pluća

Sedenje u nekvalitetnoj i neudobnoj kancelarisjkoj stolici može prouzrokovati probleme sa disanjem. Nedovoljan protok kiseonika može negativno uticati na pluća i smanjiti njihov kapacitet.

doktorski pregled plucaSa druge strane, ako pluća nisu dovoljno efikasna, proces prečišcavanja krvi se usporava. Kiseonik je nephodan za normalan rad organa, a on se unosi preko pluća i doprema preko krvi u sve organe tela. Stoga, nepravilno disanje ometa različite funkcije u našem organizmu.

Povećan broj digestivnih poremećaja

Radni uslovi zahtevaju od zaposlenih da sede osam ili više sati u jednom položaju. Ako ovo ukombinujemo sa loše dizajniramo stolicom, koja nema potrebne performanse da obezbedi ugodan položaj prilikom sedenja, onda to može dovesti do poremećaja u varenju.

Svi smo upoznati sa činjenicom da digestivni trakt igra važnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja, i pospešuje fizičku spremnost. Treba napomenuti da hrana stize do naših ćelija jedino ako je digestivni trakt u potpunosti razgradi. Međutim sedenje u jednom položaju, u stolici koja nije predviđena za kancelarijske radnike može dodatno da uspori ovaj proces.

Loše držanje i nepravilan položaj kičme vodi do mnogobrojnih problema sa varenjem jer vaše telo „zaključano“ u jedan položaj, a kako bi pravilno varilo hranu, njemu je neophodna mobilnost.

Zbog toga Stolovi&Stolice pružaju svojim zaposlenima raznovrsan dizajn radnih stolica, prilagođenih različitim namenana i u skladu sa najnovijim trendovima.

7 najvećih posledica sedenja na lošoj kancelarijskoj stolici
Ovaj web sajt koristi kolačiće (coockies) za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem sajta, vi se slažete sa našim Uslovima korišćenja.
Pročitaj više