Zanimljive činjenice o kancelarijskim stolicama koje sigurno niste znali

Zanimljive cinjenice o kancelarijskim stolicama

Zanimljive činjenice o kancelarijskim stolicama koje sigurno niste znali

Bilo da radite u kancelariji ili ste zaposleni od kuće, stolica u kojoj sedite igra važnu ulogu i ne utiče samo na celokupan komfor, već i na vaše zdravlje. S obzirom da ovaj komad nameštaja kroz istoriju nije mnogo menjao svoju funciju, promene su se najviše odražavale na namenu.

U tom slučaju, stolice su nekada bile simbol prestiža, sile i nadmoći, dok danas, uglavnom, želimo da nam stolica u kojoj sedimo bude pre svega udobna, a onda estetski lepa.

Stoga, hajde zajedno da pogledamo nekoliko zanimljivih činjenica o stolicama i ispratimo njihov tehnološki razvoj.

Kancelarijske stolice – radno vreme

Možda niste znali, ali prosečan radnik prevede blizu 3650 sati godišnje u kancelarijskoj stolici, što je otprilike 10 sati dnevno. Danas je nezamislivo da savremena stolica nema potrebne karakteristike, koje bi pružila zaposlenom komfor i funcionalnost.

S obzirom da provodimo dosta vremena sedeći, tokom godina dolazi do deformisanja kancelarijskog nameštaja i potrebno ga je blagovremeno menjati. Ako želite svojim radnicima da obezbedite udobnost i optimalne uslove za rad, kako bi postigli najbolje rezultate, onda Stolovi & Stolice vam nude Wau model radne stolice, specijalno dizajnirane za kancelarisjke uslove.

Datum solutions 9101

Ergonomske stolice povećavaju produktivnost

Dokazano je da su radnici za 17.5% više produktivniji kada sede u ergonomskim stolicama, dok sa druge strane, 17,7% njih postiže bolje rezultate u stolicama koje se prilagođavaju obliku tela. Međutim, postoji razlika između komfora i produktivnosti.

Na primer, ergonomska stolica kao sto je Zoe omogućuje zaposlenom da se fokusira na radne zadatke, dok ujedno obezbeđuje komfor. Nasuprot tome, stolice dizajnirane da pruže samo udobnost ne mogu biti ujedno i radne, jer zaposleni ne ramišlja o produktinosi nego o odmoru.

Radne stolice sa naslonom ili bez

Carls Darvinova kancelarijska stolica

Koliko često odmarare ruke pri sedenj? U prošlosti, nasloni za ruke se nisu preporučivali, jer su onemogućavali ljudima da se približe radnom stolu. Međutim, Stolovi & Stolice nude svojim korisnicima modele sa prilagodljivim naslonom za ruke što doprinosi pravilnom držanju tela.

Naslon za ruke koji se podiže i spušta nudi potporu kičmi i obezbeđuje komforan položaj prilikom sedenja ili rada za kompjuterom.

Prva stolica na točkovima

Tokom 1800 godine, Čarls Darvin, biolog, geolog i naturalista je dodao na svoju labaratorijsu stolicu točkove radi postizanja mobilnosti. To je ujedno bila i prva stolica sa točkovima, a njemu je omogućavala efikasniji rad i brzi pristup stvarima u kancelariji.

Iako danas mnoge stolice nemaju napredne funckije, kao što su podesivi nalon, liftomat, mobilne ručke itd, retko koja od njih dolazi bez točkova. Stolovi & Stolice nude svojim klijentima širok sortiman proizvoda i skoro sve stolice imaju ugrađene točkove.

Berberske stolice su se najbrže razvijale

Do 1890 godine berberske stolice su imale mogućnost podizanja i spuštanja i oslanjale se na hidraulični mehanizam. Ove funcije su pružale berberima fleksibilnost pri radu.

Tokom 19 veka, inžinjeri su proučavali pokretljivost berberskih stolica i na osnovu toga dizajnirali namenske stolice za hirurge, zubare i šnajdere. Međutim, tek sredinom 20 veka, pokretiljivost i fleksibilnost su uključeni u dizajn savremenih kancelarijskih stolica, a kasnije preneti na kompjuterske stolice i druge komade nameštaja.