Kako odabir kancelarijskih stolova utiče na rad zaposlenih?

Drveni kancelarijski sto i stolica

Kako odabir kancelarijskih stolova utiče na rad zaposlenih?

Kancelarijski nameštaj je jedna od vodećih stavki u uređivanju enterijera kancelarije. Veoma je važno posvetiti se odabiru kancelarijskih stolova pogodnih dimenzija, jer će upravo oni stvoriti pogodnosti za ugodan rad i razvitak posla. Ono što je možda najvažnije u uredjenju kancelarije je kancelarijski sto koji omogućava prijatno sedenje, jer radom u kancelariji i dugotrajnim sedenjem se svakako utiče i na zdravlje zaposlenih. Ukoliko želite da saznate na koje načine možete odabrati kancelarijski sto pravih dimenzija i pritom stvoriti oazu mira u kojoj zaposleni mogu nesmetano izvršavati svoje obaveze, nastavite da čitate ovaj tekst i možda naučite dosta toga što možete primeniti i u svojoj kancelariji.

Sedeći stil života

Dugotrajno sedenje, od po osam sati, definitivno ima negativan učinak na zdravlje zaposlenih. Još ako se radi o radu na računarima, dugotrajno sedenje treba učiniti što udobnijim kako biste pružili sebi i svojim zaposlenima optimalne uslove za rad. Visina stola definitivno utiče i na udobnost tokom rada i na produktivnost. Podesiva visina radnog stola, garantuju udobnost i dopuštaju zaposlenima da se koncentrišu na rad. Pored toga, dobro je za sve one koji dugo sede na poslu, da prošetaju, ustanu i „protegnu noge“ posle nekoliko sati. Ulaganje u ovakvu vrstu kancelarijskog nameštaja, nije uzaludno, i definitvno će Vam se isplatiti.

Primer izgleda konferencijske sale sa stolovima i stolicamaPodesivost radnog stola

Iako bi bilo idealno, da visina kancelarijskog stola bude podesiva, to nije moguće u svim situacijama. Zato je bitno da, ukoliko je moguće, kancelarijski sto bude fleksibilan. Ukoliko, pak to nije moguće, radni sto bi trebalo da bude optimalne visine i dimenzila. Neretko će te videti zaposlene koji na posao dolaze sa sopstvenim jastučićima i sedalicama, kako bi nadomestili dimenzije radnog stola, i to bi trebalo da Vam bude prvi znak da je sedenje u kancelariji zrelo za promene i da izaziva dovoljno nelagode da se zaposleni sami snalaze. Ukoliko želite da omogućite slobodan rad u kancelariji, koji je ispunjen fokusom na posao, a ne na kancelarijski nameštaj, trebalo bi da razmislite o investiciji koja će doprineti tome da se zaposleni ugodno osećaju dok obavljaju svoje poslovne dužnosti.

Idealne dimenzije kancelarijskog stola

Visina, širina i dubina radnog stola, veoma su važni parametri za kancelarijski nameštaj. Ono što je važno je da kancelarijski stolovi, po mogućstvu budu podesivi po visini. Po evropskom okviru, visina stola trebalo bi da iznosi 72cm, ali idealno bi bilo ako bi stolovi bili podesivi od 68 do 79 cm tako da svaka osoba može da prilagodi svoj radni sto svojoj visini. Što se tiče širine radnog stola, ona je svakako drugačija od zavisnosti o kojoj se delatnosti radi, ali ako promislite šta sve treba da se nađe zaposlenom u toku radnog dana na tom stolu, i sami možete utvrditi da je neka minimalna širina 120cm. Ukoliko Vaši zaposleni koriste znatno više kancelarijskog materijala, nekoliko ekrana ili imaju potrebe za većom širinom stola trebalo bi svakako prilagoditi uslove njihovim poslovnim potrebama. Dubina samog stola trebalo bi da se kreće od 60 do 90cm, s tim da, kao i u prethodnom slučaju, i to će u mnogome zavisiti od samih potreba Vaših zaposlenih.

Radni sto sa racunarom i stolicaRad iz stajaćeg položaja

Takođe jedna od novina u poslovnom svetu je omogućiti zaposlenima, da svoj rad obavljaju i stojeći. Iz ovog razloga potrebno bi bilo napraviti barem nekolicinu radnih površina koje omogućavaju zaposlenima da nešto zapišu ili svoj laptop stave na površine prilagođene tome da rade iz stajaćeg položaja. To možete postići tako što ćete na nekoliko mesta postaviti kancelarijske stolove koji su više nalik barskim stolovima, pa možda čak i barske stolice kako bi oni koji su željni promene uspeli da iskoriste to na najbolji način. Iako to nije poslovna praksa, različiti nameštaj u kancelariji, dopustiće svakome da se kreće i na taj način krećući se obavlja posao. Stoga nemojte zanemariti ne samo kancelarijske stolove, već i kancelarijske stolice, kao i drugi kancelarijski nameštaj. Ono što je isto bitno, je da dok će neki kancelarijski poslovi dopustiti ovakvo kretanje, ipak postoje i oni kod kojih ovo neće biti moguće. Tako da će vrsta posla zapravo odretiti koliko možete biti kreativni pri izboru kancelarijskog nameštaja. Svakako budite kreativni, unesite raznovrsan nameštaj u Vašu kancelariju i omogućite kretanje zaposlenima. To ne samo da će prijati njihovom zdravlju, već će poboljšati i fokus i kreativnost na poslu.

Kancelarijski sto prave boje

Drveni radni sto i bela stolicaJoš jedna vrlo važna stvar pri odabiru kancelarijskog nameštaja je da bude prave boje. Ne preterujte sa drečavim bojama pri odabiru kancelarijskog stola, jer lako mogu odvlačiti pažnju i zamarati oči zaposlenih. Odlučite se za neutralne, zemljane, pa možda čak i zagasite tonove pri odabiru boje za kancelarijski nameštaj kako biste omogućili zaposlenima optimalne uslove za rad. Suviše belih površina takođe može da utiče na zamor oka, i imajte to na umu pri odabiru kancelarijskog stola. Pomoćne radne površine mogu da budu akcentovane nekom bojom, ali monohromatski pristup, kao i naklonjenost zemljanim tonovima pri odabiru boja za kancelarijski sto, pokazuju se kao najbolja praksa.

Omogućiti zaposlenima da se kreću

Sve više poslodavaca smišlja načine kako da omogući zaposlenima koji dugo sede da se posle nekoliko sati sedenja kreću i imaju neki razlog da ustanu. Ovo je jedan od razloga zašto u mnogim kanceraijama ćete primetiti da se zaposleni okupljaju oko aparata za vodu ili espreso aparata. Veoma je važno s vremena na vreme ustati u ovim višesatnim periodima sedenja, i ovo im daje razlog da ustanu i provedu taman i nekoliko minuta na nogama i šetajući.

Bolji učinak na poslu

Bolji učinak na poslu možete očekivati ukoliko Vaši zaposleni poslovni prostor osećaju kao svoj kutak. Tako da dozvolite zaposlenima da svoj sto urede onako kako njima najviše odgovara, pa čak i ako to znači da će doneti neki ram sa slikom ili biljku. Sve što može da ih stimuliše u poslu, a pritom ne ometa njihov rad, ohrabrite i dočekajte sa osmehom i odobravanjem. Videćete da će Vam se ovakvo poslovanje višestruko nagraditi, zadovoljnim zaposlenima, dobrim učinkom i znatno većim fokusom. Bitno je da uvažite i njihova mišljenja, i ergonomske potrebe, tako da razgovarajte sa njima, otkrijte šta je to što ih muči ili smeta im u pogledu kancelarijskog nameštaja i ukoliko je moguće izađite im u susret.