Kako kancelarijski nameštaj utiče na produktivnost na poslu

namestaj utice na produktivnost

Kako kancelarijski nameštaj utiče na produktivnost na poslu

Verovatno biste se složili sa činjenicom da produktivnost zaposlehih u mnogome zavisi od radnog okruženja. Ako je radni prostor haotičan ili pak monoton, onda se šalje negativna slika kako klijentima tako i zaposlenima i podsvesno utiče na njihovu sposobnost da efikasno obavljaju svoje radne zadatke.

Sa druge strane, zaposleni su stalno izloženi pritisku, s toga nije lako održati konstantu i biti stalno na visini zadatka. U ovom slučaju oni su ili oslonjeni na kolegijum ili na radno okruženje, koje ne samo doprinosi boljoj organizaciji nego i unapređuje mentalni sklop samog radnika.

Šta je produktivnost?

Produktivnost rada je jedan veoma značajan, ako ne i najznačajniji, pokazatelj uspešnosti poslovanja jedne firme, kompanije ili preduzeća. Uz rentabilnost i ekonomičnost, spada u tri osnovna ekonomska principa, koji traže ostvarivanje određene vrednosti proizvodnje uz maksimalne uložene napore.

Ako razmišljate kako da unapredite produktivnost svojih zaposlenih, onda morate znati da ova osobina proizilazi iz koezistencije triju faktora: prilike, motivacije i sposobnosti. Dakle, da bi zaposleni dao svoj maksimum, radna okolima mora negovati prethodno tri pomenuta faktora i evo kako je to moguće učiniti:

  • Prilika – radni prostor mora imati potrebne uslove za rad
  • Motivacija – na motivaciju pozitivno utičete tako sto zaposlenom omogućujete efektivnu i fer saradnju
  • Sposobnost – što se tiče sposobnosti, poslodavac je dužan da obezbedi ugodne radne uslove i dozvoli zaposlenima da sami kotrolišu te uslove

Sada je vreme da se osvrnemo na dizajnerske elemente i kako radno okruženje može uticati na gore pomenute faktore.

Toplina kancelarijskog prostora

Regulisanje temperature u kancelarijiVaši zaposleni se verovatno često žale kako im je ili pretoplo ili prevruće, a svi znamo da je u takvim uslovima veoma teško biti efikasan. Stoga, toplina i udobnost poslovnog okruženja je ključna za produktivnost vaših zaposlenih.

Prema mnogim istraživanjima, idealna temperatura radnog prostora iznosi 21,6 stepeni celzjusa, dok firme koje imaju instaliarn sistem za regulaciju toplote mogu povećati efikasnost svojih radnika za 2,8%.

Ako vaša firma ima takozvani „otvoren plan“ poslovnog prostora, onda pregradni zidovi mogu unaprediti energetsku efikasnost vašeg prostora. Stolovi & Stolice nude sjajna idejna rešenja, kao i pregradne panele koji mogu unaprediti vaše poslovanje.

Udobnost i fleksibilnost

U poslednjih nekoliko godina, stil i dizajn radnog prostora nametnuo se kao jedan od važnih kriterijuma pri odabiru i saradnje sa nekom kompanijom. Međutim, da biste obezbedili moderan dizajn vaših kancelarija morate obratiti pažnju i na udobnost i fleksibilnost nameštaja koji treba da omogući nesmetano izvršavanje radnih zadataka.

Prema zahtevima zaposlenih potrebno je individualno kreirati svaki deo poslovnog prostora kako bi oni pružili svoj maksimum na poslu. Stoga, ako želimo nešto postići, onda u određenom segmentu moramo nešto i uložiti.

Ako se osvrnemo na kacelarijske stolice i stolove, koji su srz efikasnosti svakog poslovnog ambijenta, onda možemo da zaključimo da njihov kvalitet, udobnost i fleksibilnost značajno određuju produktivnost u radu.

Ukoliko zelite da kupite kvalitetne komade nameštaja i pružite vašim zaposlenima optimalne uslove za rad, imajte u vidu da Stolovi & Stolice obezbeđuju kancelarijski nameštaj visokih performansi, a među njima modele kao što su WAU i ZOE.

Pristup prirodnom svetlu

Ako ste ikada radili u tmurnom i bezdušnom okruženju, onda znate koliko to negativno može uticati na vaše raspoloženje. Neposredna blizina prirodnog svetla dokazano poboljšava blagostanje, dok postojanje čak jednog prozora može smanjiti nivo stresa i pozitivno uticati na menatalno stanje zaposlenih.

Prirodno osvetljenje u kancelariji je vaznoU tom slučaju, vi biste trebali maksimalno iskoristiti prenos postojećeg svetla tako što ćete instalirati staklene pregrade gde god je to moguće. Takodje, birajte poslovni prostor gde ima mnogo prozora i prirodnog svetla. Ukoliko to nije moguće, pokušajte da postavite stolove vaših zaposlenih prema prirodnom izvoru svetlosti, bez obzira na njegov potencijal.

Imajte u vidu da će masivni stolovi biti teži za manipulisanje, ali Stolovi i Stolice vam pružaju raznovrsan odabir, lako prenosivih stolova, koji će vašim zaposlenima obezbediti udobnost i napredne uslove za rad.

Izbor pri odabiru

Kao što smo prethodno spomenuli, već više od 100 godina firme se odlučuju da urede poslovni prostor u vidu „otvorenog plana“. Ali, mana ovog koncepta može biti to što su radnici usko zbijeni jedni do drugih i nemaju određen nivo privatnosti.

Takođe, mnoga istraživanja pokazuju da zaposleni koji rade u ovakvim kancelarijama su često bezvoljni i rastrojeni. Stoga, stručnjaci tvrde da bi produktivnost rada bila veća kada bi oni sami kontrolisali vlastitu okolinu.

zeleni paravani

Ovo je naročito izraženo u sredinama gde se zahteva visok nivo koncentracije. Ako neki zadaci zahtevaju istinsku koncentraciju, a drugu uzajamnu saradnju sa kolegama, onda vaši radnici neće moći dati sve od sebe u oba slučaja.

Dajte im mogućnost da biraju radnu okolinu u zavisnosti od aktuelnih zadataka i opremite njihov prostor višenamenskim nameštajem. Na primer, Stolovi & Stolice nude svojim klijentima veliki izbor akističnih panela koji pružaju privatnost na radnom mestu i eliminišu buku.

Obezbedite prostor za razonodu

Sigurno vam je već do sada poznat Guglov metod rada gde zaposleni imaju flekisbilne uslove, ali isto tako kutak za razonodu. Iako smo svesni da mnoge kompanije nemaju ni finansijske ni prostorne mogućnosti za ovaj princip poslovanja, mali deo vaše firme može poslužiti kao trpezarija, gde će vaši radnici napraviti pauzu posle napornog rada.

U ovom slučaju vam nije potrebno veliko ulaganje, jer komforne trpezarijske stolice, aparat za kafu, frizider gde mogu odložiti hranu, i pristup televizoru mogu napraviti ogromnu razliku u produktivnosti vaših zaposlenih.

Ukoliko niste upoznati sa modernim trendovima i zahtevima tržišta, na našem sajtu možete pronaći širok asortiman konferencijskih i trpezarijskih stolica koji su u skladu sa poslovnom politikom skoro svakog kancelariskog prostora.

Vodite računa o zdravlju zaposlenih

Produktivnost definicija jasno nalaže da radnici moraju da pruže svoj maksimum kako bi firma postigla optimalne rezultate. S obzirom da zaposleni provode osam ili više sati u sedećem položaju, postavlja se pitanje koliko dugo oni mogu da izdrže određeni tempo rada, bez da naruše svoje zdravlje.

bol u ledjima pri radu u kancelarijiStoga, udobnost na radnom mestu je jedan od bitnih fatora, koji mogu ili unaprediti vaše poslovanje, ili smanjiti efikasnost radnika. Opremite vaše kancelarije modernim ergonomskim stolicama i sačuvajte zdravlje vaših zaposlenih.

Nakon svega, oni su najvredniji deo vaše firme i bez njhovog angazovanja i pozrtvovanosti ne biste ni vi postojali.