Šta treba da znate kada kupujete radni sto za decu

mladi covek sedi ispred svog racunara i radi

Šta treba da znate kada kupujete radni sto za decu

Svaki roditelj želi da njegovo dete postane što kreativnije i da izrazi svoju umetničku slobodu. Da bi uspeli u toj nameri, roditelji bi trebalo da im obezbede namenski, funkcionalni kutak gde deca imaju sve potrebne dodatke za podsticanje njihove kreativnosti.

Ovaj funkcionalni kutak za učenje uglavnom se sastoji od radnog stola i ergonomske stolice, ali i drugih elemenata koji će učiniti da se vaše dete oseća prijatno. Iako odabir radnog stola za decu izgleda jednostavno, u stvari je dosta komplikovanije i treba sagledati više faktora pre nego se odlučite za određeni model.

Zbog toga smo sastavili mali vodič i rešili da vam pomognemo da kupite najbolji radni sto za decu koji će odgovarati potrebama vašeg deteta.

Veličina sobe

Veličina raspoloživog prostora će vas voditi u pogledu veličine dečijeg stola koja vam je potrebna. Podrazumeva se da za veći prostor morate kupiti veći radni sto, ali kao alternativne opcije razmotrite i stolove sa skladišnim prostorom i one na točkićima.

Jedan dodatan savet, prilikom merenja slobodnog prostora za sto, uverite se da imate prostor za stolicu, kao i prostor za pomeranje stolice i pomeranje stola po potrebi.

Lokacija

Ako razmišljate o lokaciji stola, orijentišite se prema svetlu u prostoriji. Idealno bi bilo da iskoristite prirodnu svetlost, pa bi radni stolovi za decu trebali biti blizu prozora, po mogućstvu sa izvorom svetlosti koji dolazi sa strane stola kako biste izbegli odsjaj na ekranima. Međutim, ne želite da dete stalno gleda kroz prozor i zanemari učenje, pa je važno razmisliti o tom aspektu.

Prilikom planiranja rasporeda sobe, možda bi trebalo na papiru nacrtati ikone nameštaja u prostoriji iz ptičije perspektive. Pomerajte ih dok ne postignete optimalni raspored koji će najviše odgovarati vašem detetu.

Veličina radnog stola

Da budemo precizniji, ne postoji standardna veličina koja je fiksirana za dečiji radni sto. Morate proceniti veličinu prema vašim zahtevima i uzrastu vašeg deteta. U idealnom slučaju, radni sto dimenzija 91cm x 61cm x 76cm je savršen za mališane koji još čekaju prvi dan škole, a vi ih pripremate za neki test osnovnih veština koji je potreban za njihov upis.

Ipak, ako je vaše dete starije, biće vam potreban odgovarajući radni sto koji je širok 140cm i ima dodatnih 55cm za držanje laptopa i pisanje. Odabir podesivog pisaćeg stola za decu je uvek bolja ideja jer ti stolovi rastu sa vašim detetom.

Međutim, možete i sami dizajnirati sto za decu kako biste prilagodili njegovu visinu i širinu. Procena visine dečijeg stola zavisi od stolice koju odaberete. Dakle, pobrinite se da odaberete stolicu koja obezbeđuje da stopala vašeg deteta su položena na pod, a da su ostale ergonomske karakteristike takođe zadovoljene.

Koja vrsta dečijeg stola treba vašem detetu?

Kada ste sigurni u veličinu stola koja će odgovarati vašem detetu, odabrati tip stola je sledeća važna stavka koju morate da procenite. To je važan faktor u vodiču za kupovinu dečijeg stola. Standardni radni sto ima ravnu površinu za obavljanje za obavljanje radnih zadataka i nekoliko fioka pričvršćenih ispod koji služe za skladišni prostor. Ako vaše dete želi da stavi računar na svoj sto za učenje, njegov prostor za učenje će biti ugrožen. Dakle, u takvom slučaju, trebalo bi da potražite sto koji je specijalizovan za postavljanje monitora i njegovih perifernih dodataka na način da prostor za pisanje vašeg deteta nije ugrožen.

Ako je vaše dete naklonjeno crtanju, u tom slučaju možete razmisliti o kupovini stola za crtanje koji ima nagnutu površinu. Međutim, kada kupujete takav sto, morate uložiti novac u police ili set fioka, jer oni obično ne dolaze sa ugrađenim fiokama.

Dečiji radni stolovi – karakteristike

Vodič za kupovinu dečijeg stola biće nepotpun ako ne uzmemo u obzir karakteristike koje su od vitalnog značaja za bilo koji radni sto. Ovi detalji će vam mnogo pomoći bilo da planirate da napravite radni sto ili tražite da kupite savršen sto za svoje dete.

Dakle, u idealnom slučaju, radni sto treba da ima klizne fioke i kompaktne ormare do kojih je lakše doći. Još jedna važna karakteristika je konstrukcija stola. Pošto je ovo dečiji sto, morate osigurati da je konstrukcija takva da vaša deca mogu njime lako upravljati. Idealan ergonomski sto za decu ispunjava bezbednosne standarde i pogodan je za većinu starosnih grupa.

Koji je materijal idealan za radni sto?

Jedna od bitnih stvari za kupovinu dečijeg stola koju morate da procenite je materijal koji se koristi u njegovoj konstrukciji. Uglavnom ljudi se opredeljuju za drvenim stolom jer je to primarni materijal koji se koristi za dizajniranje većine radnih stolova. Međutim, možete sa sigurnošću izabrati visokokvalitetne metalne stolove, laminirane stolove – stolove napravljene od iverice ili medijapana.

Laminirani dečiji radni stolovi nude najveći izbor boja; zato mogu biti pravi izbor ako vaše dete privlače živopisne boje. Što se tiče metalnih i drvenih stolova, oni vam nude izdržljivost, ali se i oni vremenom troše.

Da li je funkcionalan?

Ovaj sto je dečiji sto, a ne kancelarijski. Dakle, verovatno vam ne trebaju dosadne stvari poput bušilica za papir i heftalica (oni takođe mogu biti opasni) ako su vaša deca zaista mala. Takođe, ne zaboravite da podstičete korišćenje ovog prostora kao „radnog“ i izbegavajte da ga popunjavate igračkama. Dečji radni sto treba da bude mesto gde će vaša deca iskusiti radno okruženje, a postavljanje igračaka neće pomoći u tome. Uverite se da nema nereda i da je sto jednostavan za korišćenje.

Budžet

Ne morate da trošite mnogo novca na prvi radni sto vašeg deteta. U ovom trenutku, najvažnije je da je prilično čvrst i otporan jer su deca veoma nemirna i vremenom ga mogu uništiti. Ako na kraju odaberete jednostavan pravougaoni koji se sastoji od četiri nogare i radne ploče, to će biti više nego dovoljno.

Samo se pobrinite da zaštitite uglove stola ako nisu zaobljeni. Takođe je važno da se u ovoj fazi lako čisti. Međutim, ako ulažete u radni sto za starije dete, npr. tinejdžera, a želite da traje godinama, onda kvalitet ne treba žrtvovati samo zbog niske cene.