Večita dilema – kako izabrati trpezarijsku stolicu i na šta obratiti pažnju?

umorna zena sedi ispred laptopa

Večita dilema – kako izabrati trpezarijsku stolicu i na šta obratiti pažnju?

Trpezarija je najsvetlija tačka onih ljudi koji vole da pripremaju večere i goste prijatelje. Najveći deo sjajne trpezarije je mogućnost da se svi udobno smeste. Ukoliko tragate za udobnim ali i efektnim trpezarijskim stolicama, na pravom ste mestu. Stolovi&Stolica će vam, olakšati izbor. 

Pronađite stolice koje će se uklopiti u vaš prostor

Veličina vaših trpezarijskih stolica je jedna od najbitnijih stvari pri izboru iste. A zašto? Zato što je potrebno da trpezarijske stolice savršeno “legnu” oko vašeg stola. Savršena trpezarijska stolica će, dakle, zavisiti od merenja.

Pre nego što kupite bilo koju stolicu, izmerite veličinu vaše trpezarije, kao i veličinu trpezarijskog stola. Moraćete da uzmete u obzir i širinu i visinu. Dok to radite, imajte na umu da je prosečna trpezarijska stolica visoka oko 45cm od poda do sedišta, a tipičan sto je visok oko 76cm. Osim ako vaš sto nije viši od toga, trebalo bi da se držite stolica koje su visoke oko 45cm kako biste osigurali dovoljno prostora za noge.

Zatim razmotrite širinu stolice. Prosečna stolica je široka oko 45cm do 50cm u prečniku, iako trpezarijske stolice sa naslonima za ruke mogu biti i do 15cm šire od toga. Ali pre nego što sve navedeno stavite na papir, razmislite koliko trpezarijskih stolica može da stane sa svake strane – što će zavisiti od veličine vašeg stola.

Generalno, za pravougaonim ili ovalnim stolom dužine 180cm može da stane 6 ljudi, pa krenite od toga. Ukoliko je pak vaš sto čudne veličine ili oblika, pravilo je da vam je potrebno najmanje 15cm između svake stolice.  

Odaberite materijal koji odgovara vašim potrebama

I sami znate da trpezarijske stolice dolaze u svim vrstama materijala. Neke od najčešćih opcija su drvene, metalne i tapacirane stolice.

Drvene trpezarijske stolice su savršene za dom koji ima tradicionalni izgled, posebno ako su okružene drugim drvenim nameštajem. Možete ih nabaviti sa ili bez naslona za ruke ili tapaciranih sedišta i naslona, u zavisnosti od toga koliko formalno želite da izgledaju.

S druge strane, metalne trpezarijske stolice imaju savremeni izgled zahvaljujući kom mogu da osavremene svaki prostor. Osim toga, obično su lagane tako da ih lako možete podići i staviti u drugu prostoriju ili čak napolju kada je to potrebno. 

Konačno, tapacirane trpezarijske stolice pružaju sate udobnosti za vaše goste, zahvaljujući tapaciranim delovima. Samo ne zaboravite, tapacirane trpezarijske stolice pružaju trajnu udobnost, ali održavanje može biti teže ako u kući imate decu i kućne ljubimce. 

Izaberite stil koji želite za svoju trpezariju

Nakon što odaberete stolice koje su prave veličine i napravljene od materijala koji najviše želite za svoju trpezariju, fokusirajte se na dizajn. To znači da obratite pažnju na boje i uzorke koji najbolje odgovaraju vašem domu. Ako je većina vašeg nameštaja i boja na zidovima u neutralnim bojama, možda ćete želeti bež, bele ili svetlo braon stolice za svoju trpezariju. 

Naravno, ovo bi takođe mogao biti odličan trenutak da dodate malo boje u trpezarijski deo sa stolicama koje su plave, narandžaste ili bilo koje druge svetle nijanse. 

Za minimalistički stilizovanu trpezariju, najbolje je kombinovanje klasičnih i trajnih stilova kao što su moderni i skandinavski. Njihove organske linije dizajna, sužene noge i prigušeni tonovi stvaraju raznovrsne dizajnerske karakteristike koje odgovaraju većini enterijera.

Još jedan popularan način da stilizujete svoje stolice – mešanje i spajanje različitih stilova i boja. Ovo je odličan način da unesete ličnost i vizuelni identitet u vašu trpezariju.

Udobnost je ključna

Ukoliko tragate za trpezarijskom stolicom pogodnom za sedenje ali i uživanje, obratite pažnju na sledeće. 

  • Ergonomska forma: Nežno zaobljena leđa koja prate prirodnu krivinu vaših leđa i blago izdubljeno sedište ili otisak na sedištu pružiće veću udobnost.
  • Nasloni za ruke: Funkcija koja je prikladna ako želite da odmorite ruke od bilo koje aktivnosti. 
  • Čvrst okvir: Izaberite robustan i dobro napravljen okvir koji će ponuditi izdržljivost za svakodnevnu upotrebu.