Kako izabrati konferencijski sto – top 5 saveta

Kako izabrati konferencijski sto – top 5 saveta

Kada planirate enterijer vaše kompanije, neophodno je uključiti konferencijsku salu. Konferencijska sala se ne koristi samo za interne sastanke, već se može koristiti i kao mesto za sastanke sa klijentima, održavanje treninga za zaposlene i vođenje intervjua. Iskusni vlasnici kompanija znaju da je prezentacija važna. Atraktivna sala za sastanke mogla bi da igra jednu od bitnijih uloga u unapređenju uspeha vašeg poslovanja. Želećete da vaša konferencijska sala izgleda profesionalno, ali toplo, a pored toga i atraktivno, zar ne? 

U tom slučaju, pre nego što odlučite kakav će vam konferencijski sto za salu za sastanke biti potreban, kompanija Stolovi&Stolice će vam dati nekoliko osnovnih saveta koji će vam pomoći da odaberete konferencijski sto. 

Za početak, odlučite kako će se vaša sala za sastanke pretežno koristiti, ko će je koristiti i koliko ljudi će je redovno koristiti. Na primer, ako nameravate da je koristite uglavnom za sastanke, dugački konferencijski sto od punog drveta bi mogao biti idealan. S druge strane, ako želite opciju odvajanja u manje diskusione grupe, modularni konferencijski mogao bi bolje da  odgovara vašim potrebama.

Pošto će konferencijski sto biti centralna tačka sale, važno je da  na kraju “balade” ne završite sa stolom koji je prevelik ili premali. Upamtite, konferencijski sto treba proporcionalno da ispuni centar sobe. I nikad nemojte smetnuti sa uma da ambijent i poseban karakter vaše sale za sastanke u velikoj meri zavisi od vrste konferencijskog stola.

Obratite pažnju na veličinu konferencijskog stola, odnosno mere

Tipičan konferencijski sto je širok oko 120cm i dubok oko 70cm. Većina proizvođača će ponuditi isti stil stola u različitim širinama, završnim obradama i bojama, omogućavajući vam da prilagodite konferencijski sto svojim individualnim zahtevima. 

Da biste dobili predstavu o tome koliko prostorija treba da bude velika da bi se udobno smestio konferencijski sto određene veličine, morate se pridržavati mera. Dakle, minimalna veličina sale, optimalna veličina, broj mesta za sedenje i na kraju, sama veličina konferencijskog stola. 

Ne izostavljajte broj mesta za sedenje

Nakon što se odredili veličinu, odnosno mere konferencijskog stola, odredite kapacitet sale kako biste izračunali koliko će vam stolica trebati. Možda biste čak želeli da razmislite o tome koje vrste stolica zamišljate za konferencijsku salu. Ovo će vam pomoći da zamislite koliko stolica treba da stavite oko svog stola. Ne zaboravite da svojim zaposlenima i klijentima date dovoljno prostora za laktove, čak i kada je sto pun.

Zapitajte se kakav konferencijski sto želite

Postoje različiti oblici konferencijskih stolova, te je najbitnije odlučiti kakav konferencijski sto želite. Evo kakvih sve oblika konferencijskih stolova ima: 

  • Pravougaoni konferencijski stolovi su funkcionalan i klasičan izbor za salu za sastanke. Pošto je ploča osnovnog ravnog oblika, radna površina je pogodna i za druge primene. 
  • Konferencijski stolovi u obliku čamca imaju konveksne strane, sa blago suženim krajevima i zaobljenim uglovima. Zbog blage krivine stola, izgledaju elegantno. Ako nameravate da održavate video konferencije ili druge vrste vizuelnih prezentacija, možda je ovakav konferencijski sto idealan za vaše potrebe.
  • Ovalni konferencijski stolovi su prijatni  za oko sa svojim zaobljenim ivicama i glatkim linijama. Kao i kod drugih stilova konferencijskih stolova, mnogi proizvođači će ponuditi isti model u različitim veličinama i završnim obradama, omogućavajući vam da pronađete onaj koji najbolje odgovara vašoj sali za sastanke.
  • Okrugli ili kružni konferencijski sto je savršen za manje sale za sastanke jer koristi vertikalni, a ne podni prostor. Okrugli konferencijski stolovi stvaraju opušten i inkluzivan dok i dalje pružaju dovoljno prostora za sve.

Vrsta materijala je i te kako bitna

Smatra se da je najizdržljiviji materijal za nameštaj materijal od pravog drveta. S obzirom na to da nameštaj od drveta nije napravljen od recikliranih ili prerađenih materijala, on je skuplji. Ali ne dozvolite da vas to pokoleba, za svoju salu za sastanke želite samo najbolje, zar ne? 

Ukoliko drvo ne dolazi u obzir ili ne odgovara vašim afinitetima, možete izabrati neki drugi materijal. 

Mislite na ostatak dizajna sale za sastanke

Ukoliko je konferencijski sto prva stvar koju ćete izabrati i kupiti za svoju salu za sastanke, razmislite o tome kako će to uticati na estetiku dizajna ostatkasale, kao i na vašu celokupnu kancelariju. Obavezno zmite u obzir postojeće komade kancelarijskog nameštaja da biste utvrdili koji konferencijski sto bi vam najbolje odgovarao. 

S obzirom na to da postoji veliki različitih oblika stolova, verujemo da vam neće biti teško da odaberete pravi konferencijski sto. Obavezno razmislite o tome da li vam više odgovaraju tradicionalni ili moderni konferencijski stolovi ali ne izostavljajte ni boju istog.