Covek radi na laptopu od kuce
Proizvodi kojima ćete povećati produktivnost prilikom rada od kuće
man checking his email laptop 1
Kako na najbolji način sakriti kablove u kancelariji?

Položaj radnog stola – da li je bolje da bude pored prozora i zašto?

Prečesto fotografije na mreži prikazuju sto u kućnoj kancelariji okrenut prema prozoru. Inspiracija za ovo je najverovatnije došla do svih nas zahvaljujući Keri Bredšo koja je svojevremeno diktirala bukvalno sve trendove, pa i ovaj. Pa ipak, kao da smo smetnuli sa uma da je njen sto bio okrenut prema prozoru zbog dramatičnih uglova kamere koja je fokusirana na lice Sare Džesike Parker. Ovo može biti odlično za Holivud, razume se, ali nije sjajno za vas i vašu produktivnost. 

Odabir pravog stola za vašu kancelariju je dovoljno težak ali kada imate još nedoumica, a najveća od svih je koji je položaj radnog stola najbolji, stvar se dodatno komplikuje. 

Svaki pravac, bilo prema vratima, prozoru ili zidu, ima svoje prednosti i mane. Iako neki kažu drugačije, ne postoji univerzalni pravi odgovor na ovo pitanje. Ponekad ograničenja u prostoru diktiraju gde ide vaš radni sto.

Najnoviji proizvodi za vašu kancelariju :

Ali ako već imate dovoljno prostora i mogućnost da birate, svakako to iskoristite! Kako biste optimizovali ali i povećali svoju produktivnost, prvenstveno postavite svoj radni sto tako da vam odgovara pozicija. Pored toga, obavezno gledajte da iskoristite prostor koji imate na raspolaganju. Evo kako najbolje možete iskoristiti prostor koji imate.

Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost

Najbolja karakteristika radnog stola je ta što se njegova pozicija može pomerati sa jednog mesta na drugo. Ono što je bitno znati je da se izbegavaju mesta koja su striktno pogođena direktnom sunčevom svetlošću. Sunčeva svetlost može lako da se reflektuje na računar i laptop koji vam stoji na radnom stolu, što dodatno ometa vaš rad. Dakle, ukoliko vam je bitno da radni sto bude blizu prozora, najbolje je postaviti ga pored prozora, nikako prema. 

U tom slučaju, kada je radni sto postavljen pored prozora, izbećićete odsjaj ali ćete u svakom slučaju imati prirodno svetlo koje će osvetliti vaš radni sto. Još jedna činjenica koja ide u korist radnog stola koji je postavljen pored prozora je ta što u svakom trenutku možete da se pomerite i odmorite oči gledajući kroz prozor. 

Zašto je bolje da radni sto bude pored prozora? 

Znate, količina svetlosti koju neko “prima” najčešće ima direktan uticaj na zdravlje očiju. Prigušeno osvetljenje može dovesti do naprezanja očiju. Previše svetlosti takođe može biti pogubno. Zato je postavljanje radnog stola pored prozora najbolji izbor koji možete napraviti! 

S obzirom na to da je radni sto najvažnija karakteristika svake kancelarije, znajte da postavljanje radnog stola na pogrešno mesto može ozbiljno da ugrozi ne samo vašu produktivnost već i vašu psihu. Loš ugao prema prozoru može da stvori odsjaj, vaša leđa okrenuta vratima mogu da izazovu stres dok će radni sto okrenut prema zidu najverovatnije biti neinspirativan.

Najbolje postavljen radni sto je onaj koji stavlja leđa uza zid i pruža vam pogled na vrata, ali vas ne postavlja direktno u liniju sa ulazom u kancelariju ili sobu. Nazvan “komandna pozicija“, ovaj položaj, pokazalo se, stvara najbolju energiju koja vam je zapravo i potrebna dok obavljate svakodnevne zadatke.

Jasno vam je da je postavljanje stola što bliže prirodnom izvoru svetlosti idealno! 

Znate, da bi bilo ko od nas bio zaista produktivan, prvenstveno mora da bude zadovoljan raspoloživim radnim prostorom. Shodno tome, pokušajte da obezbedite da postavljanje stola odražava viziju koju imate o ispunjenom radnom prostoru. Postavljanje radnog stola takođe treba da stvori estetski privlačno okruženje. Prelep radni prostor može učiniti čuda u podizanju raspoloženja onih koji ga koriste. Upravo iz tog razloga dobro razmotrite sve opcije pa tek onda donesite odluku. 

Da bismo identifikovali najbolju poziciju za radni sto, trebalo bi da pokušamo da zamislimo pozitivne aspekte svake pozicije postavljanja kao i njene nedostatke. Tek tada ćemo u potpunosti biti srećni i zadovoljni.

Položaj radnog stola – da li je bolje da bude pored prozora i zašto?
Ovaj web sajt koristi kolačiće (coockies) za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem sajta, vi se slažete sa našim Uslovima korišćenja.
Pročitaj više