8 saveta za organizaciju vaseg radnog stola

Primer organizovanog radnog stola u kancelariji

8 saveta za organizaciju vaseg radnog stola

Da li vam je potreban poslovni kutak koji će vam ovezbediti veću produktivnost a ujedno i komfornije radno okružene? Često vidimo radne stolove koju su pretrpani papirima, kancelarijskim priborom i dodatnim radim aksesoarima koju narušavaju čitavu koncepciju radnog prostora i stvaraju haotično okruženje.

Stoga je bitno da posvetite vreme organizovanju vašeg kancelarijskog stola, bez obzira da li odlazite na posao ili radite od kuće, jer ovde ipak provodite najviše vermena. Ako organizacija radnog stola nije u skladu sa vašim poslovnim, a i fizičkim potrebama, ona može značajno uticati ne samo na produktivnost, nego i na vaše zdravlje.

U narednim pasusima ćemo se detaljno pozabaviti organizacijom radnog stola i preporučiti vam najefikasnija rešenja.

Izaberite ergonomsku tastaturu i miš

Nemojte misliti da su sve tastature i miševi napravljeni na isti način. U većini slučajeva tradicionalni modeli nemaju ergonomski dizajn kao premium modeli. Ako još uvek koristite tradicionalni miš i tastaturu razmislite o njihovoj zameni.

Ergonomska tastatura ima zakrivljeni oblik, dok su redovi tipki postavljeni pod blagim uglom kako bi olaksali kucanje. Sa druge strane, ergonomski miš je blago uzdignut tako da možete sa njim da manervišete komotno. Ovaj tip ergonomskih kompjuterskih periferija smanjuje stres na vaše zgobove i štiti vas od mnogih koštanih oboljenja.

Kancelarijska stolica

WAU 2 ergonomska stolicaIako se bavimo prodajom stolica, mi u Stolovi & Stolice ne možemo da vam dočaramo važnost kancelarijse stolice. Prema najnovijim studijama, blizu polovine kancelarijiskih radnika je iskusilo bar jedan tip bolova u leđima. Ovde možete pročitati koje su to posledice sedenja u lošoj radnoj stolici.

Kada kontinuirano sedite osam sati vrlo je verovatno da ćete patiti od bolova u leđima. Razlog tome je što sedenje dodatno utiče i vrši pritisak na kičmene pršljenove. Stoga, da biste organizovali radni prostor, a ujedno i vaš radni sto neophodno je da izaberete  visoko kvalitetnu ergonomsku stolicu.

Jedan od naših najprodavanijih modela, WAU2 nudi najbolje perfomanse i omogućava sjajne radne uslove.

Izaberite pravo svetlo

Bilo da je rano jutro, podne ili kasno veče, odgovarajuće svetlo je od izuzetne važnosti. Kombinacija prirodog i veštačkog svetla je veoma bitna pri organizovanju radnog stola i shodno tome utiče na produktivnost.

Ako ste u mogućnosti, pokušajte da postavite radni sto u najvetliju prostoriju u vašem domu ili ako odlazite na posao, postavite sto u najsvetliji deo kancelarije. Prirodna svetlost je idealna i pospešuje produktivnost, fokus i raspoloženje. Stoga, potražite najsvetliji prozor i vidite da li vaš sto može tu da stane.

Nemojte zaboraviti biljke

Postoji mnogo razloga zašto biljke treba da budu deo vašeg radnog stola. Toliko vremena provodimo unutru da loš kvalitet vazduha unutar vaše kancelarije može da utiče na produktivnist i zdravlje. Na primer, asmatičari i ljudi koji pate od alergija bi trebalo da se raspitaju koje su najbolje biljke za kancelariju, s obzirom da imaju mnogobrojne benefite. Ubacivanjem biljaka u radni prostor regulišete kvalitet vazduha, smanjujete nivo toksina kao sto su formaldehid, benzen, ugljen monoksid i mnogi drugi.

Biljke takođe doprinose boljem raspoloženju, smanjuju krvni pritisak, regenerišu um i mogu da doprinesu boljem snu. Mnoge studije su dokazale da biljke izuzetno deluju na bolesnike tako što smanjuju nivo stresa.

Mi smo već pisali o biljkama koje se preporučuju za kancelarijske i radne prostore, o tome možete pročitati na ovom linku.

Sredite nered

Kako očekujte da budete produktivni ako je svuda oko vas krš? Neuredan sto utiče na produktivnost i povećava nivo stresa. Zamislite da tražite važna dokumenta koja treba da pošaljete za 10 min ali u svom tom haosu ne uspevate da pronađete sta vam treba. Ovo sigurno može da vam digne pritisak iz momenta i da vas dodatno učini nervoznim.

Generalno, haos na radnom stolu može prouzrokovati mentalno preopterećenje i dodatno pogoršati vaše loše navike kao neizvršavanje radnih zadataka na vreme. Ključna stvar je da napravite sistem po kojem ćete da delate, dok organizacija stvari na radnom stolu treba da bude primarna.

Sve vaše alatke za rad, kancelarijski pribor i digitalni aksesoar mora da ima svoje mesto. Sa druge strane, važna dokumenta, racuni i ugovori treba da imaju posebnu fioku, a ne da stoje razbacani na radnom stolu.

Izaberite odgivarajuću radnu površinu

Danas na tržištu možete pronaći mnoštvo radnih stolova, međutim mali broj od njih će zadovoljiti vaše potrebe. Mi u Stolovi & Stolice vam nudimo raznovrsan asortiman radnih stolova, od kancelarijskih do konferencijskih.

Podesivi radni stoVeoma je važno da izaberete sto koji će vam obezbediti optimalne uslove za rad i povećati vašu produktivnost. Imajte u vidu da ergonomski radni stolovi ujedno čuvaju i vaše zdravlje tako što obezbeđuju pravilan položaj tela pri radu.

Izbegnite buku

Produktivnost i rad tokom dana zavise koliko dugo možemo da se fokusiramo tokom radnog vremena. Mnoga istraživanja su pokazala da pozadinska buka u mnogome utiče na produktivnost. Stoga, ako uspete da izolujete pozadinsku buku, vi ćete poboljšati radne uslove i održati optimalan nivo rada tokom dana.

Ako želite da izolujete buku, nabavite slušalice za regulisanje buke. Koliko god se osećali prijatno dok slušate vašu omiljenu muziku ili razgovor između kolega, ponekad nam je potrebno malo tišine kako bi se što bolje fokusirali na radne zadatke i odradili posao na vreme.

Optimalna temperatura

U nekim poslovnim prostorima često vidite zaposlene kako polemišu oko optimalne temperature u kancelarijama. Ako je ovo slučaj i u vašem kolektivu, evo vam nekoliko saveta kako da izaberete optimalnu temperaturu.

Na osnovu istraživanja sprovedenog na univerzitetu Kornel, temperatura između 20 i 25 stepeni smanjuje greške u kucanju za 44%, dok su radnici u mogućnosti da kucaju brže za 150%. Možda je ovo jedan od razloga zašto se mnoštvo kancelarijskih radnika oseća loše tokom leta.

Iako ovo možda nije jedini razlog, pokušajte da eksperimentišete sa različitim temperaturama da vidite da li će se desiti neka promena.